NI Solutions Kundcase

Kundcase: Husqvarna

Husqvarna säkrar sin grafiska profil

Husqvarna Group är världens största tillverkare av utomhusprodukter som motorsågar, trimmare gräsklippare och trädgårdstraktorer. De största marknaderna är USA och Europa och koncernen har produktionsanläggningar och försäljning i över 100 länder.

Omfattande grafisk produktion för många länder
Husqvarna Group har sedan länge en omfattande grafisk produktion både centralt och lokalt i de länder där Husqvarna är verksamt. I samband med att företaget börsnoterades för ca fyra år sedan, konstaterades det att varumärkesarbetet och den grafiska produktionen behövde säkras och effektiviseras. Hannes Lokko och Malin Bergengren som ansvarar för Husqvarnas grafiska profil berättar att det tidigare ”lades ner mycket tid på distribution och nedladdningar av högupplöst material samtidigt som det inte fanns någon garanti för att senaste bildmaterial användes eller att färgåtergivning var korrekt världen över”.

Förstudien blev grunden till rätt beslut
”Laholms Lito och NI Solutions kopplades in för att göra en förstudie tillsammans med oss på Husqvarna Group. Vi ville ta in externa parter med erfarenhet av sådana här system hos andra företag. Viktigt för oss var också att hitta ett arbetsflöde som integrerade våra befintliga marknads- och bildsystem” säger Hannes. Resultatet av förstudien blev ett nytt arbetsflöde som säkrar upp den grafiska profilen och underlättar för Husqvarna att producera sitt grafiska material. Utifrån arbetsflödet valdes sedan de lösningar som idag är centrala i flödet.
Ett effektivt och säkert produktionssystem som vårdar varumärket
Idag är kärnan i Husqvarnas arbetsflöde ett produktionssystem (PDAM) som Laholms Lito tillhandahåller. Flödet bygger bl.a. på system från leverantörerna Xinet och InPress Systems. Tack vare detta system kommer snart alla lokalkontor runt om i världen ha en smidig tillgång till aktuellt marknadsmaterial, kampanjer och bilder. De kommer enkelt kunna söka och ladda ner lågupplösta filer för översättning och bearbetning. När materialet är klart lägger de in en beställning - som kontrolleras, godkänns och färdigställs för tryck centralt, för olika behov i varje region. ”Vi spar väldigt mycket tid och tack vare metadata och länkningar har vi full kontroll på att aktuellt och godkänt bildmaterial alltid används. Det vårdar och säkrar varumärket.” berättar Hannes.
Laholms Lito garanterar samma färg på Husqvarnas gräsklippare och motorsågar – världen över
Bilder och pdf:er som ska gå till tryck preflightas och färgstyrs sedan hos Laholms Lito, för att sedan levereras till rätt marknad. Mårten Eskilsson som är en av ägarna på Laholms Lito berättar att färgstyrningen ingår som en del i produktionssystemet (PDAM) och bygger på system från GMG Color. Färgstyrningen är utvecklad av GMG, Laholms Lito och IKEA. ”Eftersom tryckstandarderna skiljer sig så enormt över världen är det viktigt med ett centralt system” säger Mårten.

Softproofing spar mycket tid
I produktionssystemet (PDAM) ingår även softproofing, som är baserat på det webbaserade systemet Dalim Dialogue tillsammans med de senaste Eizo-bildskärmarna med automatisk skärmkalibrering. Hannes berättar att de spar oerhört mycket tid på att godkännandet av trycksaker numera mestadels görs på skärm.

Ett system för framtiden
Hannes är övertygad om att de har en bra plattform för framtiden. ”Självklart var det viktigt att välja ett öppet system som kan växa med nya behov. Närmast för oss ligger att få in ytterligare fler av varumärkena inom Husqvarna AB samt även kunna hantera filmer i produktionssystemet”” säger han. Magnus Lundgren, projektledare från NI Solutions, håller med om att en stor fördel med de produktionssystem som Husqvarna använder är just öppenheten, skalbarheten och integrationsmöjligheterna. ”Tack vare att hela resan började med en förstudie så kunde vi också dimensionera lösningen på rätt sätt och se till att utvecklingspotentialen finns där för framtiden”

Kontaktperson NI Solutions:
Magnus Lundgren
Mob +46 709 34 77 22
magnus.lundgren@nisolutions.se

Ladda ner kundcase (PDF) >

Boka demo >

Kontakt
08-555 762 80
NI Solutions | Smedjegatan 8 | 131 54 Nacka